Jeugdfitness, wel of niet doen?

Sporten voor jeugd!
We weten dat sport goed is voor kinderen. Toch is fitness voor jeugd nog spannend. Wat doet het met de groei van een kind? Is het wel goed voor spieren? Het klopt dat de belastbaarheid van kinderen lager is, dan bij volwassenen. Ondanks dat kan ook fitness in veilige kaders worden beoefend door jeugd. Kinderen kunnen tot 50% van hun maximale belasting (bijvoorbeeld het maximale gewicht dat ze kunnen optillen) veilig fitnessen en met afwisseling tussen kracht en uithoudingsvermogen, ontstaat er weinig tot geen verzuring (Middelkamp, 2018, p. 141).

Het belang van sporten bij jeugd
In Nederland heeft 13,5% van de jeugd tussen 4 en 17 jaar overgewicht en 40% van de kinderen tussen 5 en 8 jaar heeft één risicofactor op hart of vaatziekten (Middelkamp, 2018, p. 140). Dit maakt het sporten voor jeugd van groter belang dan ooit. Hart en vaatziekten kunnen bijvoorbeeld voorkomen worden door meer fysieke activiteiten te ondernemen (Berendsen, 2021).

Jeugd bij Kalós Gym
Kalós Gym in Ede biedt voor jeugd ook mogelijkheden om te sporten binnen de veilige kaders. Zo kunnen tieners van 14 tot en met 16 jaar vrij trainen onder toezicht. De jeugd sport in dit geval zelfstandig met gebruik van gewichten zoals halterstangen, maar ook door middel van hun lichaamsgewicht bij de rekken in onze gym.

Ook biedt onze sportschool groepslessen voor kinderen van 6 tot en met 14 jaar oud. In de groepslessen gebruiken we de rekken veel. Voornamelijk sporten de kids met calisthenics oefeningen, zoals opdrukken, optrekken en squatten, maar ook zwaaien aan de rekken en kikkerstanden oefenen. Een enkele keer wordt er gefitnest in de jeugdlessen, met gebruik van lichte gewichten.

Voor meer informatie, check ons lesaanbod op https://www.kalosgym.nl/lesaanbod/